Groupe RENAULT открива първия "умен" остров във Франция БЕЛ-ИЛ-АН-МЕР

Groupe RENAULT открива първия "умен" остров във Франция БЕЛ-ИЛ-АН-МЕР

Източник: Renault
/ Новини / Технически / Renault
  • Groupe Renault, Morbihan Energie, Les Cars Bleus и Enedis обединяват усилията си за създаване на FlexMob'île, иновативна програма, спомагаща за енергийния преход на френския остров Бел-Ил-ан-Мер.
  • Тази интелигентна електрическа екосистема се основава на три основни дейности, а именно споделена мобилност с електромобили, стационарно съхранение на слънчева енергия и интелигентно зареждане.
  • С FlexMob’île Groupe Renault продължава да развива идеята за интелигентни острови, първият от които е португалският Порто Санто.

В сътрудничество с партньорите си в администрацията на Бел-Ил-ан-Мер, Morbihan Energies, Les Cars Bleus и Enedis, и с богат опит в света на електрическите екосистеми Groupe Renault с удоволствие представя нов съвместен проект FlexMob'île. Целта на тази интелигентна електрическа екосистема е да се улесни енергийния преход на френския остров Бел-Ил-ан-Мер край брега на южната част на Бретан. Тази инициатива следва стъпките на иновативната програма Smart Fossil Free Island, която оперира от февруари миналата година на португалския остров Порто Санто в архипелага Мадейра.

През следващите 24 месеца Groupe Renault и неговите публични и частни партньори ще разработят интелигентна електрическа екосистема, създадена, за да намали въглеродния отпечатък на острова и да увеличи енергийната си независимост.

Електрическа мобилност и възобновяема енергия за оптимизиране на потреблението на енергия

От 2019 г. жителите на Бел-Ил-ан-Мер и посетителите на острова ще имат достъп до автопарк от електрическите автомобили Renault ZOE и Kangoo Z.E. чрез програма за наемане на самообслужване. Тези автомобили ще бъдат задвижвани благодарение на мрежата от зарядни станции, разположени в близост до основните забележителности на острова.

Тази нова услуга за споделяна мобилност ще се възползва от излишната енергия, произведена от слънчеви панели, монтирани на покривите на основните обществени сгради на острова. Системата за интелигентно зареждане ще активира зареждането на електрически автомобили, когато сградата произвежда повече енергия, отколкото всъщност се нуждае. Например, слънчеви панели на покрива на училището осигуряват топлина и осветление за класните стаи през седмицата, докато енергията, произведена през уикендите или по време на училищни празници, ще се използва за зареждане на автомобилите.

Енергийният преход стимулира местната икономика

Чрез насърчаване на използването на местно произведена енергия от възобновяеми източници, FlexMob’île ще предложи на икономически заинтересованите страни на острова по-голяма гъвкавост, като в същото време обещава значителни икономии на енергия.

 

Groupe Renault планира да предостави рециклирани батерии от електрически автомобили на най-големия почивен комплекс на острова. Тези батерии ще се използват за съхранение на енергията, произведена през деня от слънчеви панели и нейното използване през нощта, главно за загряване на бунгала. Това трябва да позволи на комплекса да удължи своя сезон, който досега е бил ограничен от разходите за централно отопление.


Този уебсайт анализира поведението на посетителите, т.е. използването на "бисквитки" за целите на измерване на обхвата, оптимизиране на офертата и персонализиране на съдържанието и рекламата. Партньорите ни за социални мрежи, рекламиране и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това, а в Политика за реклами да ги промените по всяко време. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате тази обработка на данните от оператора на сайта и трети страни да бъде оттеглена по всяко време за в бъдеще.
OK
Затвори